Yüksek karbon emisyonları, yeşil bir geleceğin önündeki en büyük engellerden biri. Bu nedenle Danimarka, yeşil bir geleceğe geçişte çok önemli bir adım olarak, 2022 yılının başından itibaren yurtdışında enerji sektöründe fosil yakıtların kamu finansmanını ve ihracat teşvikini durdurma kararı aldı.
Danimarka, fosil yakıtları kullanımdan kaldırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak için 100 milyon DKK bağışta bulunacaklarını açıkladı. Bu gelişme, küresel emisyonları azaltmak yönümde önemli bir adım olup, Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofoed tarafından Glasgow'daki COP26'da duyuruldu:
“İklim değişikliği zamanımızın en büyük sorunudur ve fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması, iklim değişikliğini durdurma mücadelesindeki hedefimize ulaşmanın anahtarıdır. Kapsamlı iklim çabalarımızın bir parçası olarak Danimarka Hükümeti, yeni yeşil enerji kaynaklarına büyük yatırımlar yaparken kömürü aşamalı olarak kaldırmak için çalışıyor.”
Euronews’e göre Danimarka’nın katkıda bulunduğu “Hızlandırılmış Kömür Geçişi” programı başlangıçta Güney Afrika, Hindistan, Endonezya ve Filipinler gibi ülkeler olacak ve program, iklim değişikliğinden özellikle etkilenen bölgelerde yerel nüfusun alternatif istihdamını destekleyen çabaları içerecektir.
Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofoed COP26’daki röportajında “Kömür santrallerini devreden çıkarmak için sürdürülebilir planlarımız olmalı. Örneğin, yeniden eğitim programları da dahil olmak üzere yerel nüfus için alternatif istihdam sağlamamız gerekiyor. Dışişleri Bakanı olarak, “kimseyi arkada bırakmama” yeşil geçişin uygulanabilirliğini göstermemiz benim için önemli. Danimarka'nın bu konuda öncülük edip iyi bir örnek teşkil edebileceğini düşünüyorum.”
Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA) kuruldu
Paris Anlaşması'nın küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama hedefini sürdürmek için Birleşmiş Milletler, 2030 yılına kadar tüm OECD ülkelerinde ve dünyanın geri kalanında 2040 yılına kadar kömürün aşamalı olarak kaldırılması çağrısında bulundu. Bu bağlamda Danimarka, Kosta Rika ile birlikte Beyond Oil and Gas Alliance'ı (BOGA) kurdu. BOGA; Petrol ve gazın aşamalı olarak kaldırılmasını kolaylaştırmak için birlikte çalışan hükümetler ve paydaşlar arasında uluslararası bir işbirliğidir. Fransa, Grönland, İrlanda, Quebec, İsveç ve Galler ittifaka katıldı.